VerkeersongelukAfgelopen maart werd Quincy Promes in Dubai aangehouden, toen hij met zijn Russische club Spartak Moskou op trainingskamp was. Omdat dat voorval nog niet was afgewikkeld, mocht Promes Dubai niet uit. Nadat het nieuws van zijn arrestatie naar buiten kwam, verzocht Nederland Dubai om uitlevering van de voetballer. In afwachting van zijn uitleveringszaak is Promes op voorwaarden vrijgelaten, bevestigen ingewijden aan Het Parool. De Nederlandse advocaten van Promes, Robert Malewicz en Sophie Hof, willen geen commentaar geven op de voorwaardelijke invrijheidstelling van hun cliënt.

May 17, 2024 18:25 UTC

De man werd op 20 september 2023 op heterdaad aangehouden, toen hij net een brandende molotovcocktail naar binnen had gegooid bij een woning aan de ’s Gravendijkdreef. Twee dagen eerder was er ook al een molotovcocktail naar binnen gegooid. Ook bleek dat de telefoon van de verdachte bij alle drie de brandstichtingen een zendmast in de buurt had aangestraald. Om dat niet te vergeten zou de man dit in een notitie op zijn telefoon hebben gezet. De laatste twee keer bij dezelfde woning, omdat de opdracht niet voldoende volbracht was.”Het OM acht driemaal brandstichting en driemaal poging tot moord bewezen en eist tien jaar cel tegen de verdachte.

May 17, 2024 17:52 UTC

De Amsterdamse PvdA-leider en wethouder Marjolein Moorman (Onderwijs, Jeugd en Armoedebestrijding) waarschuwt dat extreemrechts steeds verder wordt genormaliseerd door dit hoofdlijnenakkoord. Groot Wassink is hier niet alleen in Amsterdam verantwoordelijk voor, maar ook landelijk namens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Ik houd mijn hart vast.”‘Niet doorslaan’Bij de Amsterdamse VVD klinkt logischerwijs meer positiviteit over het akkoord, maar fractievoorzitter Daan Wijnants heeft ook kritiek. De ticketprijzen voor theaters worden duurder en PVV, VVD, NSC en BBB zetten niet in op windmolens, maar op kerncentrales. “De manier waarop Amsterdamse wethouders zich uitlaten over dit nieuwe kabinet is niet alleen zeer onfatsoenlijk en polariserend, maar kan ook de Amsterdamse financiële belangen flink schaden.

May 17, 2024 02:41 UTC

20:26 Groep demonstranten splitst zich op en treft elkaar mogelijk later op de Dam De groep demonstranten loopt richting door richting de Staalstraat. Een man zegt door de megafoon drie eisen aan burgemeester Halsema te stellen. De deuren van de opera, waar zo een voorstelling begint, gaan weer open, maar zodanig dat demonstranten er niet door naar binnen kunnen. “Elke keer dat we demonstreren belt de burgemeester de politie voor ons,” roept een van de demonstranten door een megafoon. Demonstranten zijn boos op de aanwezigheid van politie, die wacht tot er iets kleins gebeurt en dan grijpen ze in.

May 16, 2024 06:31 UTC

Video wordt geladen...17:38 Demonstranten naar Oosterpark De demonstranten, inmiddels zo’n tweehonderd, hebben zich verplaatst naar het Oosterpark, waar de sfeer rustig is. Video wordt geladen...16:06 Vredespolitie begeleidt demonstranten Eenmaal buiten worden de demonstranten door de vredeseenheid van de politie begeleid. Vredespolitie begeleidt demonstranten Beeld Het Parool15:56 Demonstranten in menselijke ketting naar buiten De demonstranten die zich binnen bevonden, verplaatsen zich als blok naar de fietsenstalling, op de onderste laag van het gebouw. 15:35 Ook buiten gaan demonstranten op de grond zitten Net als binnen gaan ook de demonstranten die zich buiten het UvA-gebouw bevinden op de grond zitten. De demonstranten worden door de ME naar achteren gedreven zodat de ingang van de Roeterseilandcampus vrij komt.

May 12, 2024 12:27 UTC





03:57 UvA-gebouwen weer open voor colleges en onderzoek De gebouwen van de Universiteit van Amsterdam (UvA) gaan maandag weer open. De politie had er de handen vol aan om de demonstranten te bedaren te brengen, maar dat lukte uiteindelijk wel. Met de demonstratie op de Dam gaat de zesde dag in van protesten in Amsterdam. Waar de eerste vier dagen vooral in het teken stonden van de gebeurtenissen op de Universiteit van Amsterdam, vond vrijdag een protest plaats voor de Stopera vanwege het handelen van het gemeentebestuur en de politie op de universiteit. ‘Het voelt onveilig, zo heb ik me nog nooit gevoeld op de universiteit’22:39, 10-5-2024 UvA-bestuur reageert op eis Studentenraad Het bestuur van de Universiteit van Amsterdam heeft vrijdagavond gereageerd op de eis van de Studentenraad.

May 11, 2024 13:31 UTC

Met nog twee wedstrijden te gaan in de Eredivisie worden alle wedstrijden in deze speelronde op hetzelfde tijdstip afgewerkt. Dat betekent dat Feyenoord zondag om 14:30 uur het moet opnemen tegen NEC. Voor de Rotterdammers is het de laatste uitwedstrijd van dit seizoen en Arne Slot blikt vanmiddag, ook om 14:30 uur, vooruit op het duel. Met de landstitel op zak behaalde Feyenoord vorig seizoen 82 punten in de Eredivisie. Nu staan de Rotterdammers op een aantal van 78 en met nog twee wedstrijden te gaan kunnen ze dus eindigen op 84 punten.

May 10, 2024 13:04 UTC

CEG: Argumentenwijzer 'Door dik en dun? Gewichtsverlagende medicatie in het basispakket'De opkomst van gewichtsverlagende medicatie brengt uiteenlopende ethische vragen met zich mee over de vergoeding ervan in het basispakket. Zoals: hoe wenselijk is het vergoeden van gewichtsverlagende medicatie in een samenleving die uitnodigt tot het ontwikkelen van overgewicht? Het Centrum voor Ethiek en Gezondheid (CEG) heeft de ethische argumenten voor en tegen vergoeding in kaart gebracht in de argumentenwijzer Door dik en dun?. Beeld: © Ali Kazal / Unsplash De argumentenwijzer Door dik en dun?

May 07, 2024 10:01 UTC

Criminelen zijn erin geslaagd om van meerdere mensen creditcardgegevens te stelen door de officiële website van het Van Gogh Museum na te maken. Op de website werd gevraagd om creditcardgegevens. Maar ik wilde er zo graag heen: vooruit dan maar, dacht ik", zo laat het slachtoffer verder weten. Bij het Van Gogh Museum zijn zeker vijftig meldingen over de phishingsite binnengekomen, die allemaal aan de politie zijn doorgegeven. De phishingsite, die voor het eerst begin april opdook, is inmiddels offline gehaald.

May 06, 2024 17:41 UTC

Iedere proleet met ‘Deze buik werd gemaakt door bier’ op zijn shirt wordt gedeporteerd naar een stad die opeens anders heet tijdens carnaval. Daarom zoek ik vrijwilligers die zaterdag met mijn – speciaal voor deze dag – gedrukte T-shirts proberen op de Dam te komen. Een zwart shirt met daarop de tekst: ‘In Nederland wil ik niet sterven, en in de natte grond bederven’. Eens kijken hoe er op deze legendarische poëzie over zompige Nederlandse gezapigheid wordt gereageerd. Een rood shirt met de volgende tekst in zaadkleurige letters: ‘Kom toch eens klaar, klootzak.’ Benieuwd of daar de vrijheid in mag worden gevierd.

May 02, 2024 09:00 UTC

Ik betaal gewoon mijn huur en word behandeld als een halve crimineel.”Sophia Anastasia is samen met drie andere kunstenaars een van de laatste huurders van de Vlampijpateliers, het pand waar tientallen kunstenaars jarenlang hun werkplek hadden. Een aantal huurders is inmiddels vertrokken naar een door DePlaatsmaker aangeboden plek op de Tweede Daalsedijk. Sophia die huurder is van haar atelier, ze betaalt gewoon huur, weet niet wat haar overkomt en belt de politie. Ik word behandeld als een kraker terwijl ik hier gewoon mag zitten.”Sophia overhandigt een mail van DePlaatsmaker die haar standpunt ondersteunt. Veel kunstenaars durven niet naar buiten te treden, omdat DePlaatsmaker een monopoliepositie heeft.”Over DePlaatsmakerDePlaatsmaker organiseert ruimte voor kunstenaars, creatieven en culturele instellingen.

March 13, 2024 14:54 UTC

De UEFA gooit ook de lotingsceremonies vanaf volgend seizoen compleet om. De Europese voetbalbond heeft berekend dat met de nieuwe formats van de Champions League, Europa League en Conference League de loting tussen de drie à vier uur zou duren, en dat is niet meer praktisch. Tijdens de groepsfase worden er acht wedstrijden gespeeld, en om de loting te verzorgen zouden er negenhonderd balletjes met clubnamen nodig zijn. De UEFA schakelt nu de hulp van een computer in om de loting te verzorgen. De UEFA denkt dat op deze manier de lotingsceremonie maximaal 35 minuten zal duren, en niet drie à vier uur.

March 13, 2024 14:00 UTC

Het bevolkingsonderzoek borstkanker leidt tot een vermindering van de sterfte aan borstkanker. Aanpassingen van het onderzoek, zoals bijvoorbeeld het veranderen van de leeftijdsgrens, zullen op dit moment niet tot een betere uitkomst leiden. Dit concludeert de Gezondheidsraad. Wel verwacht de raad dat de screening binnen enkele jaren aanzienlijk verbeterd kan worden door de inzet van artificiële intelligentie (AI), risicostratificatie en nieuwe beeldvormende technieken.

March 12, 2024 12:03 UTC

Chocolade wordt heel inflatie in de productielanden. Echter, de verwachting is dat vooral de chocolade van de grote fabrikanten, die boeren relatief weinig betalen voor cacao, duurder zal worden[1]. De termijnmarktprijs voor een ton cacao heeft een hoogtepunt bereikt van $7000, bijna een verdrievoudiging ten opzichte van de $2400 anderhalf jaar geleden. De situatie wordt verergerd door de armoede onder de boeren en inflatie in de productielanden. Echter, de verwachting is dat vooral de chocolade van de grote fabrikanten, die boeren relatief weinig betalen voor cacao, duurder zal worden.

March 11, 2024 06:43 UTC

Na een korte tijd in de Tweede Kamer te hebben gezeten namens 50PLUS, verliet Den Haan de partij. Ik plaatste destijds een reactie op een bericht dat mevrouw Den Haan zelf op Instagram had gezet. In eerste instantie werd mijn reactie nog, waarschijnlijk per ongeluk, leuk gevonden door mevrouw Den Haan. “Het was een informeel bezoek als privépersoon.” – Liane den HaanMevrouw Den Haan noemde het in het Algemeen Dagblad een informeel bezoek (Quekel, 2021). Verkoelen, die eerder al eens een conflict met Den Haan had gehad, trok aan het kortste eind.

March 10, 2024 15:59 UTC